Industrieel erfgoed
De silo's van de mengvoederfabriek. 15 mrt 2013

In de loop van de tweede helft van de vorige eeuw is het hele binnenwerk uit de molen gesloopt en vervangen door 16 silo's voor het mengvoer. Het vullen van de silo’s ging als volgt.

 

De verschillende bestanddelen van het voer werden met een vrachtwagen aangevoerd en in de betonnen kelderbak gestort, die was gemaakt in en onder de zuidelijke inrijdeur van de molen. Van hieruit werd het voer met een Jacobsladder helemaal naar boven in de molen gebracht, waar het via een verdeelsysteem in de juiste silo kon worden gestort.

 

Met de weegstoel onderin de molen konden de bestanddelen in de juiste hoeveelheid worden afgewogen en in porties van 500 kg worden verdeeld. De Jacobsladder bracht de grondstof vanuit de weegschaal weer via bovenin de molen en vervolgens via een buis naar het naastgelegen deel van de fabriek, waar het in zakken kon worden afgewogen.

 

De aanpassingen hadden nogal wat gevolgen voor de molen. Door het gewicht had de constructie veel te verduren. Het vallende graan sleet sommige vloerbalken welke dwars door de silo's liepen ernstig uit, zodat ze bij de restauratie verstevigd moesten worden. Ook het fundament van de molen heeft te lijden gehad van de aanleg van de stortkelder en het gewicht. De muren moesten bij de restauratie op veel plaatsen worden verstevigd door het inbrengen van stalen draad. Een deel van de vloerbalken bij de noordelijke inrijdeur moesten extra worden ondersteund.

 

Bij de restauratie van de molen is er voor gekozen om het silosysteem weer zichtbaar te maken op de begane grond en op de eerste verdieping. Op deze wijze kan worden uitgelegd hoe het verdeelsysteem vele tientallen jaren heeft gewerkt.

Elke zaterdagmiddag is de molen geopend van 13:30 - 16:30 uur. 

Mark Toonen
Café Restaurant Zaal Kappers
Lenferink Lemelerveld
Sonodruk Heino meer sponsoren
Ambassadeurs
Stichting de Molen van Fakkert te Hoonhorst | Bezoekadres: Kerkstraat 3a, 7722 LR, Hoonhorst | info@molenvanfakkert.nl