Oud nieuws
12 september Molen van Fakkert gehele dag open 12 sep 2015  |  10.00 - 17.00

Op zaterdag 12 september, tijdens de Overijsselse Molendag en de Open Monumentendag, is de molen van Fakkert in Hoonhorst van 10 uur tot 16.30 uur open voor publiek.

Uiteraard kunt u dan ook de prachtige expositie van Cindy Pot komen bewonderen in de molenschuur. En daarna nog even genieten in het prieeltje van de fruitbomengaard en het uitzicht op de molen. De toegang is natuurlijk overal gratis.

Naast de Open Monumentendag en de Overijsselse Molendag is er deze zaterdag ook Proe Nieuwe expositie in Molenschuur

In de molenschuur is van april t/m augustus een expositie te zien van Manny (Herma) Borsboom en Wim Rave.

Herma schildert soms abstract, maar meestal figuratief. De schilderijen kenmerken zich door warme kleuren die in goede harmonie worden samengebracht. Haar schilderijen laten de toeschouwer mijmeren. Zo kunt u ook haar nieuwste creaties, nl. kippen bekijken.

Wim maakt qwibi’s (vogelfiguren).Van EPS wordt een grondvorm gemaakt. Na o.a. watergedragen acrylhars wordt de qwib Inrichting molenterrein

Het molenterrein natuurlijk ingericht:

Met de natuurlijke inrichting van het molenterrein wordt Hoonhorst nog duurzamer, niet alleen voor ons mensen maar ook voor vlinders en bijen. Dat is ook weer goed voor ons. Want als de bijen geen nectar (waar ze honing van maken) stuifmeel (waar ze hun jongen mee voeden) kunnen vinden kunnen ze niet overleven en ook niet de gewassen bestuiven waar wij van eten. Door voor bijen te zorgen, zorgen we voor onze eigen duurzame voedselvoorziening.

Geslaagde maar rustige tweede molenmarkt 09 mei 2015

Stichting de molen van Fakkert kan terugkijken op een geslaagde tweede molenmarkt.

De vrijwilligers waren al vroeg uit de veren om alles klaar te zetten. Vorig jaar was de regen nog de grote spelbreker. Dit jaar was het gelukkig droog. Wel was er veel wind maar dat mocht de pret niet drukken.

Het was niet extreem druk met bezoekers, maar wel erg gezellig. Er was een diversiteit aan marktwaren te koop. Van overalls tot rieten manden en alles wat je verder maar kunt bedenken.

Jaarverslag 2015 Hierbij treft u het jaarverslag van 2015 aan met de belangrijkste gebeurtenissen in dat jaar. Veel leesplezier. Jaarverslag 2015 | 0,05Mb Jaarverslag 2014 In het bijgevoegde document kunt u het jaarverslag van de Stichting Molen van Fakkert lezen. Jaarverslag 2014 | 0,05Mb ANBI gegevens 2014 Stichting Molen van Fakkert te Hoonhorst is erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat voor giften, legaten en erfstellingen voor zowel u (gever) als ons (ontvanger) bepaalde belastingvoordelen hangen. Hieronder vindt u alle gegevens met betrekking tot de ANBI-status van stichting Molen van Fakkert te Hoonhorst, zoals ook wettelijk voorgeschreven. Financieel overzicht 2014 | 0,18Mb ANBI gegevens 2013

Stichting Molen van Fakkert te Hoonhorst is erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

Dit betekent dat voor giften, legaten en erfstellingen voor zowel u (gever) als ons (ontvanger) bepaalde belastingvoordelen hangen.

Hieronder vindt u alle gegevens met betrekking tot de ANBI-status van stichting Molen van Fakkert te Hoonhorst, zoals ook wettelijk voorgeschreven.

Financieel overzicht 2013 | 0,18Mb Oefening brandweer Dalfsen 05 feb 2015

Er werden diverse slangen uitgerold om zo nodig de "brand" te bestrijden.

Daarnaast gingen ze met adembeschermende middelen de molen in om deze te verkennen. Er brandde geen verlichting in de molen. Dus voorzien van zaklamp op zoek naar eventuele slachtoffers in de molen. Het was een leuke en leerzame avond.

Na de oefening hebben de brandweerlieden nog een rondleiding door de molen gehad van onze molenaars.

Tweede molenmarkt op zaterdag 9 mei 09 mei 2015  |  10.00 - 17.00

Op zaterdag 9 mei 2015, tijdens de nationale molendag, organiseert Stichting de molen van Fakkert voor de tweede keer een molenmarkt bij voldoende deelname.

Hiervoor is de stichting op zoek naar standhouders met o.a. oude ambachten, natuurlijke/biologische/gezonde producten, planten, zelfgemaakte streekproducten etc. De markt wordt gehouden van 10.00 uur tot 16.00 uur, rond de molen. Er is plek voor ongeveer 15 standhouders.

Bij aanmeldingen wordt gekeken of de producten/activitei Nieuwe fietsroute verbindt de drie molens in de gemeente Dalfsen 25 apr 2015

De ‘Molenroute door het Vechtdal’, zoals hij in de folder wordt aangeduid, is samengesteld door een groep vrijwilligers van Molen Massier (Nieuwleusen), de Molen van Fakkert (Hoonhorst) en de Westermolen (Dalfsen). De fietsfolder heeft een routebeschrijving met plattegrond en bevat tevens enige wetenswaardigheden over de drie molens. Hij is niet alleen bedoeld voor toeristen. Ook inwoners van de regio kunnen er gebruik van maken, temeer daar hij ook langs enkele minder voor de han 4 nieuwe molenaars na examen op Molen Fakkert 09 apr 2015 Het ging om examens op een windmolen. Er waren 4 kandidaten, welke uiteindelijk allemaal geslaagd zijn. Dhr. Brouwer uit Heerde, dhr. Kruizinga uit Harderwijk, dhr. Stroobach uit Hattem en dhr. F. Makkinga uit Dalfsen. Vanaf onze kant van harte gefeliciteerd! ANBI gegevens 2012 30 dec 2013

Stichting Molen van Fakkert te Hoonhorst is erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

Dit betekent dat voor giften, legaten en erfstellingen voor zowel u (gever) als ons (ontvanger) bepaalde belastingvoordelen hangen.

Hieronder vindt u alle gegevens met betrekking tot de ANBI-status van stichting Molen van Fakkert te Hoonhorst, zoals ook wettelijk voorgeschreven.

Financieel overzicht 2012 | 0,17Mb Molenmarkt bij de Molen van Fakkert 10 mei 2014  |  10.00 - 17.00 Hiervoor is de stichting op zoek naar standhouders met o.a. oude ambachten, natuurlijke/biologische/gezonde producten, planten, zelfgemaakte streekproducten etc. De markt wordt gehouden van 10.00 uur tot 17.00 uur, rondom de molen. Deelname is gratis. Er is plek voor ongeveer 25 standhouders. Bij aanmeldingen wordt gekeken of de producten/activiteiten passen binnen de doelstelling van de markt. Daarnaast geldt wie het eerst komt, het eerst maalt. Heeft u zin om gezellig bij ons te kome Molen Fakkert ontvangt waardebon Prins Bernard Cultuurfonds In het Dominicanenklooster in Zwolle werden deze avond 16 waardebonnen uitgereikt aan verschillende verenigingen in Overijssel. Met deze waardebonnen kunnen wij o.a. advies krijgen hoe wij bv. onze exploitatie rond kunnen krijgen. Het was een leuke gezellige avond waarin wij o.a. kennis hebben gemaakt met één van de twee adviseurs van de Sesam academie. Zij begeleiden ons m.b.t. bovenstaande. Kerstmarkt Hoonhorst 15 dec 2013  |  13.00 - 17.00 Op zondagmiddag 15 december heeft de Stichting Molen van Fakkert haar kerstmarkt in Hoonhorst gehouden. We waren dit jaar weer uitgeweken naar het kerkplein, omdat het molenterrein op de kop stond i.v.m. de bouw van de schuur. Het was een prachtige dag met ongeveer 15 kramen. Er werd van alles verkocht, waaronder knieperties, erwtensoep tot leuke woondecoraties. Ook de molen was open voor bezichtiging en draaide door voldoende wind. De midwinterhoornblazers waren ook nog van de partij. Bouw molenschuur gestart 20 jan 2014 We zijn begonnen om onze molenschuur te bouwen. Op 2 januari 2014 is de "schop" van de mobiele kraan de grond in gegaan om de funderingsstrook uit te graven. Ondertussen is de fundering gestort en is de fundering reeds gemetseld. Hopen dat koning winter nog even uitblijft, dan kunnen we de komende weken nog even voort. Aftrap fietsroute in het spoor van de molenaar

Tijdens deze fietsroute verzamelen de fietsers ingrediëntcodes voor een pannenkoek. Na een bezoek gebracht te hebben aan de Molen van Fakkert, levert Café Restaurant Zalen Kappers de ambachtelijk gebakken pannenkoek.

Van oudsher halen we ons voedsel uit het landschap. Met deze fietsroute maken Landschap Overijssel, Stichting de Molen van Fakkert, Café Restaurant Zalen Kappers en de deelnemende lokale agrarische ondernemers dit op een tastbare manier zichtbaar. Reserve Geslaagde kerstmarkt 14 dec 2014

Voorafgaand aan de kerstmarkt was er een midwinterwandeling van 11 km. door het prachtige landschap rond om Hoonhorst. Daar hebben ongeveer 90 mensen aan meegedaan. 

Bij terugkomst konden ze de kerstmarkt bezoeken waar 17 deelnemers zijn/haar etenswaar/(kerst) decoraties aan de man bracht.

Zo rond 15.00 uur was het gezellig druk op het molenterrein. Veel mensen hebben ook de moeite genomen om de "winter expositie" van fo Prijsuitreiking molenprijs 2014 in Hoonhorst 02 okt 2014  |  10.00 - 11.00

Afgelopen maand hebben 5 molens verspreid door het land meegedaan met de Bankgiroloterij molenprijs 2014.

Vorig jaar heeft onze molen, de Molen van Fakkert, deze prijs gewonnen, nl. € 90.000,=.

Dit jaar is er € 50.000,= voor de winnaar. De overige deelnemers gaan ook niet met lege handen naar huis. Zij krijgen voor iedere uitgebrachte stem in ieder geval € 1,=.

De molenprijs 2014 wordt om 10.00 uur bekend gemaakt, dit zal live te zien zijn in Koffietijd op RTL Opening molenerf en molenmarkt 10 mei 2014  |  10.00 - 17.00

Op zaterdag 10 mei, tijdens de nationale molendag, organiseert de Stichting een molenmarkt waarbij er voor iedereen de gelegenheid is om bovenstaande te bekijken van 10.00 tot 17.00 uur.

Tijdens de molenmarkt zullen er twintig standhouders zijn met verkoop van o.a. streekproducten, cadeauartikelen, bloemen en planten en oude ambachten. Voor de kinderen is er wat te knutselen.

Daarnaast zal er een expositie in de molenschuur zijn van schilder en hulpmolenaar Willem ter Meulen. Sara Een molenboek om niet te missen! 19 feb 2013 Het fraaie boek 150 jaar Molen Fakkert Hoonhorst is uitgegeven ter gelegenheid van de oplevering na de restauratie van de molen in Hoonhorst. Het geeft in 128 bladzijden een goed overzicht van de geschiedenis van het molenaarsgeslacht Fakkert, zijn windkoren-, pel- en (boeren)oliemolen, zijn maalderij en veevoederbedrijf te Hoonhorst. Het is vlot geschreven door Ben Klossterman met medewerking van Wim Schrijver. U kunt dit fraaie boek kopen voor € 16,50. Zie bij "Contact" Vernieuwde Website 19 feb 2013

Gesponsord door Mark Toonen is een geheel nieuwe versie van de website tot stand gekomen. We zijn trots en blij dat we ons nu weer op deze wijze kunnen presenteren en u van het laatste nieuws op de hoogte kunnen houden.

Bloemenexpositie goed bezocht Door een stel enthousiaste bloemsierkunstenaars uit de regio waren er in en buiten rondom de molen leuke en uitdagende arrangementen te zien zijn. Vooral tijdens koningsdag hebben veel mensen een kijkje genomen. We kunnen samen met de bloemsierkunstenaars terug kijken op een geslaagd evenement. Wie weet is er tijdens de molenmarkt nog het één en ander te zien. Vrijwilligers Molen Fakkert in het nieuw dankzij Greenshoes

Afgelopen mei heeft het bestuur van de molen een cheque t.w.v. € 500,= ontvangen van Greenshoes. Deze cheque werd uitgereikt omdat zij een mooi bedrag hadden overgehouden na de midwinterhoornwandeltocht. Zij schenken dit dan aan een vereniging/stichting die bv. gemeente Dalfsen promoot en/of heeft meegewerkt bij deze wandeltocht.

Met onder andere deze cheque heeft Stichting Molen Fakkert voor al haar vrijwilligers een poloshirt en fleece jack aangeschaft zodat zij tijdens een activ Expositie Miep Alberts

In de molenschuur van Molen Fakkert in Hoonhorst is vanaf zaterdag 13 september een kleine tentoonstelling van werken van Miep Alberts-Reyst te zien.

 

Miep was vanaf de oprichting van de molenstichting ambassadeur van onze stichting en was haar hele leven nauw betrokken met alles wat in Hoonhorst gebeurde. Zij was ook vele jaren bestuurslid van Plaatselijk Belang Hoonhorst en omstreken.

 

Molen Fakkert wint Bankgiro loterij molenprijs 2013 03 okt 2013

Molen Fakkert heeft donderdag 3 oktober 2013 de Bankgiro loterij molenprijs 2013 gewonnen.

Met een delegatie van het bestuur en vrijwilligers zijn we afgereisd naar molen de Regt in Nieuw Lekkerland. Deze molen had vorig jaar de molenprijs gewonnen. Er deze 7 projecten mee met deze prijs. Na een paar korte toespraken werd er bekend gemaakt wie de winnaar was. Eerst werden alle 7 eindstanden qua stemmen bekend gemaakt en vervolgens kwam van rechts naar links de naam van onze molen naar v

Molenschuur open + expositie

Gedurende de zomermaanden (t/m eind september) is op zaterdagmiddag de molenschuur ook geopend van 13.30 tot 16.30 uur.

In de molenschuur is t/m 17 augustus een expositie te zien van hulpmolenaar en schilder Willem ter Meulen.

Daarna zal er een andere expositie te zien zijn. Wanneer daar meer over bekend is zullen we dat mede delen.

Molen dingt mee naar de prijs van de BankGiroLoterij

Nadat duidelijk werd dat er bij de gemeente Dalfsen onvoldoende geld is overgebleven omde geplande schuur op het molenterrein te bouwen, heeft de stichting zelf gezocht naar fondsen. Nu hebben we zijn genomineerd om in aanmerking te komen vaar de prijs van 90.000 Euro van de BGL. Ook als we deze prijs niet winnen hopen we zo geld te genereren om de schuur in eigen beheer te kunnen bouwen met hulp van de gemeente.

U kunt ons steunen door een stem uit te brengen op onze molen via www.mole Kerstmarkt Hoonhorst zondag 14 december 2014 14 dec 2014  |  13.00 - 17.00 Er is plek voor ongeveer 20 standhouders. Bij aanmeldingen wordt gekeken of de producten/activiteiten passen binnen de doelstelling van de markt. Daarnaast geldt wie het eerst komt, het eerst maalt. Graag ontvangen wij een reactie terug vóór 16 november via info@molenfakkerthoonhorst.nl met antwoord op de volgende vragen: - Wel/niet deelnemen aan de kerstmarkt op zondag 14 december; - Gebruik van een hele of een halve kraam (huur van een halve kraam is €12,50, van een hele kraam € 25,=) ; Dorsdemonstratie rond de molen 29 nov 2014  |  13.00 - 16.30

Dorsvereniging Sterrebos zal met een ouderwetse dorskast, geheel in oude stijl, het dorsen demonstreren. U bent van harte welkom om hierbij een kijkje te komen nemen vanaf 13.00 uur. De molen, de molenschuur en de fruitbomentuin zijn dan natuurlijk ook open en vrij toegankelijk.

29 november is tevens de laatste zaterdag dat u de prachtige expositie van Miep Alberts nog kunt bewonderen in de molenschuur. Red Feestelijke opening + molenmarkt

De voorzitter Gerda de Ruiter opende deze bijeenkomst en blikte terug op de opening van de molen in 2012. Toen waren er nog volop plannen voor het realiseren van een molenschuur, alleen de financiële middelen ontbraken. Totdat de molenstichting zich in 2013 had ingeschreven voor de Bankgiro loterij molenprijs en deze vorig jaar won met een bedrag van € 90.000,=. Dus de bouw van de molenschuur kon beginnen, want het plan lag er al. In een korte tijd mede door de inzet van de vele vri

Molen Fakkert in rouwstand Dit omdat er een nationale dag van rouw was verklaard de Nederlandse overheid i.v.m. de vliegramp op donderdag 17 juli 2014. De dag van nationale rouw is een initiatief van de overheid, en is bedoeld als moment om gezamenlijk het verdriet tot uitdrukking te brengen over de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Ook de Molen van Fakkert deed hier aan mee. Inrichting molenterrein nadert voltooiing 09 mei 2013

Het hart van Hoonhorst nadert zijn voltooiing.

Mei 2013.

 

Vorig jaar is de gerestaureerde molen van Fakkert opgeleverd. Voor de ruimte rond de molen ligt er een plan en een vergunning.

Achter de molen komt nog een mooie schuur. In deze schuur kunnen we straks mensen ontvangen en materiaal opslaan. De gemeente en de molenstichting zijn al geruime tijd in gesprek om tot realisatie te komen. De budgetten zijn beperkt.

Verder is de ruimte rond de molen grofweg Miep Alberts overleden 04 mei 2013 Op 1 mei 2013 overleed Miep Alberts, Ambassadeur van onze molen op 92 jarige leeftijd. Ze heeft zich altijd ingezet voor Hoonhorst en ook voor onze molen die ze ook op een schilderij heeft vastgelegd. Prieel geplaatst op molenterrein In het noordelijk deel van het molenterrein, dat ingezaaid is met gras en bloemenzaad, zijn de 8 palen geplaatst van het prieel. Daarbovenop is het kapje gezet dat eerder de tot silo verbouwde molenstomp afdekte. Dit zal bekleed worden met houten shingles. Eronder komt een gelegenheid om te zitten en je boterhammen op te eten. Er zijn halfronde bankjes aangeschaft en een oude molensteen fungeert als tafel. Het hout van het prieel is gezaagd in de bolwerksmolen in Deventer en op maat gemaakt en

Elke zaterdagmiddag is de molen geopend van 13:30 - 16:30 uur. 

 

Bezoekadres:

Kerkstraat 3a, 7722 LR, Hoonhorst

Mark Toonen
Grand Café Kappers
Lenferink Lemelerveld
Sonodruk Heino meer sponsoren
Ambassadeurs
Stichting de Molen van Fakkert te Hoonhorst | Bezoekadres: Kerkstraat 3a, 7722 LR, Hoonhorst | info@molenvanfakkert.nl