Oud nieuws
12 september Molen van Fakkert gehele dag open 12 sep 2015  |  10.00 - 17.00

Op zaterdag 12 september, tijdens de Overijsselse Molendag en de Open Monumentendag, is de molen van Fakkert in Hoonhorst van 10 uur tot 16.30 uur open voor publiek.

Uiteraard kunt u dan ook de prachtige expositie van Cindy Pot komen bewonderen in de molenschuur. En daarna nog even genieten in het prieeltje van de fruitbomengaard en het uitzicht op de molen. De toegang is natuurlijk overal gratis.

Naast de Open Monumentendag en de Overijsselse Molendag is er deze zaterdag ook Proef Dalfsen. En aangezien Hoonhorst bij de gemeente Dalfsen hoort doet de molen ook mee.

De gehele dag kunt u in de molenschuur zelfgebakken cake en brood komen proeven gemaakt van het meel van de molen.

Tussen 11.30 en 13.30 uur zetten we de pannen op het vuur en kunt u gratis mini pannenkoekjes komen proeven. Het meel waar de pannenkoeken, het brood en de cake van gemaakt zijn, is uiteraard te koop in de molenschuur.

Kortom genoeg te doen en te beleven op deze dag bij de molen.

Graag tot 12 september bij de Molen van Fakkert in Hoonhorst.

Nieuwe expositie in Molenschuur

In de molenschuur is van april t/m augustus een expositie te zien van Manny (Herma) Borsboom en Wim Rave.

Herma schildert soms abstract, maar meestal figuratief. De schilderijen kenmerken zich door warme kleuren die in goede harmonie worden samengebracht. Haar schilderijen laten de toeschouwer mijmeren. Zo kunt u ook haar nieuwste creaties, nl. kippen bekijken.

Wim maakt qwibi’s (vogelfiguren).Van EPS wordt een grondvorm gemaakt. Na o.a. watergedragen acrylhars wordt de qwibi afgewerkt met acrylverf met een blanke lak. Dit proces van ontwerp tot eindresultaat kost ong. 4 tot 8 weken. Wim kiest bewust voor figuratieve objecten, waarbij het streven is om door het plaatsen van een object de wereld er om heen vrolijker te maken.

De creaties van Herma en Wim vormen samen een mooie kleurrijke expositie in de molenschuur. Iedere zaterdagmiddag is de molenschuur van 13.30 tot 16.30 uur open.

Inrichting molenterrein

Het molenterrein natuurlijk ingericht:

Met de natuurlijke inrichting van het molenterrein wordt Hoonhorst nog duurzamer, niet alleen voor ons mensen maar ook voor vlinders en bijen. Dat is ook weer goed voor ons. Want als de bijen geen nectar (waar ze honing van maken) stuifmeel (waar ze hun jongen mee voeden) kunnen vinden kunnen ze niet overleven en ook niet de gewassen bestuiven waar wij van eten. Door voor bijen te zorgen, zorgen we voor onze eigen duurzame voedselvoorziening.

 

Enige tijd geleden is er door vrijwilligers veel werk verzet op het molenterrein. Het pad is aangelegd en met schors bedekt en langs de muur zijn herfstasters geplant. Deze konden we gratis ophalen bij Landschap Overijssel. Ze zullen in het najaar paars gaan bloeien en veel vlinders aantrekken. De laatste tijd is de teruggang van de vlinder immers hot item.

Tevens is de grond ingezaaid met gras. Langs de randen zijn bloemenmengsels ingezaaid. Kortom er is veel gebeurd en daardoor zag het molenterrein er gelijk veel beter uit.

 

De natuur laat zich (gelukkig!) niet altijd sturen zoals wij zouden willen. Daardoor ziet het molenterrein er op dit moment anders uit dat we hadden gehoopt. Helaas heeft het weer ons niet meegezeten en werd het erg droog. De mogelijkheid om te beregenen hebben we nog niet. Hierdoor komt het gras en de bloemen slecht op. Terwijl de onkruidzaden wel kans zien om te kiemen. Het graszaad is aanwezig en zal kiemen als de omstandigheden goed zijn. Nu regent het. Met deze regen zullen veel meer zaden kans zien om te kiemen.

 

De boomgaard krijgt een grasveld, geen gazon. Dat betekent dat er madeliefjes en klaver in mogen zitten. Het wordt dus niet strak groen. Maar groen met wat wit en geel. Vergelijk het met de grasveldjes die de gemeente maait. Aan de randen moeten de stroken met het bloemenmengsel zich ontwikkelen. Als er zowel van het gras als van de bloemenmengsels te weinig is opgekomen zaaien we in het najaar nog wat zaad bij. De onkruiden uit het gras zullen verdwijnen als er gemaaid gaat worden. Gras kan tegen maaien en deze onkruiden niet.

 

Ook met de bouw van het prieeltje worden vorderingen gemaakt. De kap is er inmiddels op gezet. Binnenkort zullen we deze kap opnieuw bekleden met houten shingles. Bovendien hebben we mooie halfronde stenen banken aangekocht die ook binnenkort geplaatst kunnen worden. De achterzijde van het prieel wordt dichtgemaakt met hout. Aan de binnenzijde worden daartegen informatieborden geplaatst.

 

Het eindbeeld: Natuurlijk om van te smullen met extensief onderhoud

Met deze inrichting van het molenterrein streven we naar een natuurlijke inrichting waar mensen en dieren plezier van gaan hebben. Natuurlijk vraagt het terrein onderhoud. Maar door ons zelf nu al niet een super strak gazon en aangeharkte border voor ogen te zien blijft de hoeveelheid werk beperkt. Voor iedereen zal het er fijn toeven worden terwijl vogels, bijen en vlinders er voedsel kunnen vinden. Als de fruitbomen groter zijn en echt vruchten gaan dragen kunnen we hopelijk Hoonhorster appelmoes gaan maken!

 

Kristianne van der Put, vrijwilliger voor het groene deel van het molenterrein

 

Geslaagde maar rustige tweede molenmarkt 09 mei 2015

Stichting de molen van Fakkert kan terugkijken op een geslaagde tweede molenmarkt.

De vrijwilligers waren al vroeg uit de veren om alles klaar te zetten. Vorig jaar was de regen nog de grote spelbreker. Dit jaar was het gelukkig droog. Wel was er veel wind maar dat mocht de pret niet drukken.

Het was niet extreem druk met bezoekers, maar wel erg gezellig. Er was een diversiteit aan marktwaren te koop. Van overalls tot rieten manden en alles wat je verder maar kunt bedenken.

Bij de molenstichting waren naast meel en vers gebakken pannenkoeken ook perkplantjes en hangers met bloemen te koop. Ideaal zo net voor Moederdag. Ook had de stichting unieke authentieke bakjes van de jacobsladder te koop. Deze kun je heel mooi gebruiken als plantenbakje of lampenkap. Een voorbeeld was op de markt te zien. Er zijn nog een aantal bakjes te koop. Als u hiervoor interesse heeft kunt u contact opnemen met de stichting via info@molenfakkerthoonhorst.nl

De meeste bezoekers namen ook van de gelegenheid gebruik om een kijkje te nemen in de molen. Daarna de expositie van Manny Borsboom & Wim Rave in de molenschuur bewonderen en in het prieeltje luisteren naar één van de optredens van Hoonhorster violiste in spé Cindy de Ruiter.

Al met al een variëteit aan activiteiten en bezienswaardigheden waar vele bezoekers van hebben genoten.

Jaarverslag 2015 Hierbij treft u het jaarverslag van 2015 aan met de belangrijkste gebeurtenissen in dat jaar. Veel leesplezier. Jaarverslag 2015 | 0,05Mb Jaarverslag 2014 In het bijgevoegde document kunt u het jaarverslag van de Stichting Molen van Fakkert lezen. Jaarverslag 2014 | 0,05Mb ANBI gegevens 2014 Stichting Molen van Fakkert te Hoonhorst is erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat voor giften, legaten en erfstellingen voor zowel u (gever) als ons (ontvanger) bepaalde belastingvoordelen hangen. Hieronder vindt u alle gegevens met betrekking tot de ANBI-status van stichting Molen van Fakkert te Hoonhorst, zoals ook wettelijk voorgeschreven. Financieel overzicht 2014 | 0,18Mb ANBI gegevens 2013

Stichting Molen van Fakkert te Hoonhorst is erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

Dit betekent dat voor giften, legaten en erfstellingen voor zowel u (gever) als ons (ontvanger) bepaalde belastingvoordelen hangen.

Hieronder vindt u alle gegevens met betrekking tot de ANBI-status van stichting Molen van Fakkert te Hoonhorst, zoals ook wettelijk voorgeschreven.

Financieel overzicht 2013 | 0,18Mb Oefening brandweer Dalfsen 05 feb 2015

Er werden diverse slangen uitgerold om zo nodig de "brand" te bestrijden.

Daarnaast gingen ze met adembeschermende middelen de molen in om deze te verkennen. Er brandde geen verlichting in de molen. Dus voorzien van zaklamp op zoek naar eventuele slachtoffers in de molen. Het was een leuke en leerzame avond.

Na de oefening hebben de brandweerlieden nog een rondleiding door de molen gehad van onze molenaars.

Tweede molenmarkt op zaterdag 9 mei 09 mei 2015  |  10.00 - 17.00

Op zaterdag 9 mei 2015, tijdens de nationale molendag, organiseert Stichting de molen van Fakkert voor de tweede keer een molenmarkt bij voldoende deelname.

Hiervoor is de stichting op zoek naar standhouders met o.a. oude ambachten, natuurlijke/biologische/gezonde producten, planten, zelfgemaakte streekproducten etc. De markt wordt gehouden van 10.00 uur tot 16.00 uur, rond de molen. Er is plek voor ongeveer 15 standhouders.

Bij aanmeldingen wordt gekeken of de producten/activiteiten passen binnen de doelstelling van de markt. Daarnaast geldt wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Graag ontvangen wij een reactie terug vóór 15 maart met antwoord op de volgende vragen:

- Wel/niet deelnemen aan de molenmarkt op zaterdag 9 mei

- Gebruik van een hele of een halve kraam (huur van een halve kraam is €12,50, van een hele kraam € 25,=) ;

- Gebruik van elektriciteit (geen extra kosten);

- Welke activiteit/producten worden er verkocht;

Heeft u zin om gezellig bij ons te komen, meldt u dan voor 15 maart aan via info@molenfakkerthoonhorst.nl.

Wilt u komen, maar weet u niet zeker of uw activiteit/producten voldoen aan de invulling van de molenmarkt? Neem dan contact op met Bennie Zwakenberg, tel. (0529) 401765 of Marisca Kasper tel. (0529) 401066. 

 

Verder bieden wij een gratis "podium" aan in ons prieeltje voor een muzikaal optreden.

Nieuwe fietsroute verbindt de drie molens in de gemeente Dalfsen 25 apr 2015

De ‘Molenroute door het Vechtdal’, zoals hij in de folder wordt aangeduid, is samengesteld door een groep vrijwilligers van Molen Massier (Nieuwleusen), de Molen van Fakkert (Hoonhorst) en de Westermolen (Dalfsen). De fietsfolder heeft een routebeschrijving met plattegrond en bevat tevens enige wetenswaardigheden over de drie molens. Hij is niet alleen bedoeld voor toeristen. Ook inwoners van de regio kunnen er gebruik van maken, temeer daar hij ook langs enkele minder voor de hand liggende locaties voert.

De fietstocht van zo’n 40 kilometer voert door de meeste kernen van de gemeente Dalfsen, alsmede delen van het buitengebied. Onderweg worden de kernen Dalfsen, Hoonhorst, Ankum, Nieuwleusen en Oudleusen aangedaan. Daarbij rijdt de toeristische of recreatieve fietser tevens langs een tiental horecagelegenheden, die tijdens de route kunnen worden bezocht. Met een advertentie hebben deze horecagelegenheden bijgedragen in de kosten. Daarnaast heeft de gemeente Dalfsen een toeristische subsidie verstrekt.

Wethouder Maurits von Martels presenteerde zaterdagmorgen de fietsfolder van de ‘Molenroute door het Vechtdal’. “Het is meer dan zomaar een fietsroute”, stelde hij. “Hij verbindt de culturele, culinaire en landschappelijke waarden van deze streek met elkaar. En het is goed voor je gezondheid.” Hij sprak de hoop uit dat de ‘traditionele’ routekaart een moderner vervolg krijgt in de vorm van een app. De vrijwilligers zijn ook van plan die mogelijkheid te onderzoeken.

De folder ligt op een groot aantal openbare locaties, zoals de campings, de bibliotheken, het gemeentehuis en de deelnemende horecagelegenheden. Zowel toeristen als lokale inwoners kunnen de folder met routebeschrijving dan gratis meenemen.

4 nieuwe molenaars na examen op Molen Fakkert 09 apr 2015 Het ging om examens op een windmolen. Er waren 4 kandidaten, welke uiteindelijk allemaal geslaagd zijn. Dhr. Brouwer uit Heerde, dhr. Kruizinga uit Harderwijk, dhr. Stroobach uit Hattem en dhr. F. Makkinga uit Dalfsen. Vanaf onze kant van harte gefeliciteerd! ANBI gegevens 2012 30 dec 2013

Stichting Molen van Fakkert te Hoonhorst is erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

Dit betekent dat voor giften, legaten en erfstellingen voor zowel u (gever) als ons (ontvanger) bepaalde belastingvoordelen hangen.

Hieronder vindt u alle gegevens met betrekking tot de ANBI-status van stichting Molen van Fakkert te Hoonhorst, zoals ook wettelijk voorgeschreven.

Financieel overzicht 2012 | 0,17Mb Molenmarkt bij de Molen van Fakkert 10 mei 2014  |  10.00 - 17.00 Hiervoor is de stichting op zoek naar standhouders met o.a. oude ambachten, natuurlijke/biologische/gezonde producten, planten, zelfgemaakte streekproducten etc. De markt wordt gehouden van 10.00 uur tot 17.00 uur, rondom de molen. Deelname is gratis. Er is plek voor ongeveer 25 standhouders. Bij aanmeldingen wordt gekeken of de producten/activiteiten passen binnen de doelstelling van de markt. Daarnaast geldt wie het eerst komt, het eerst maalt. Heeft u zin om gezellig bij ons te komen, meldt u dan voor 1 april aan via molenfakkert@xs4all.nl. U ontvangt voor 15 april bericht hierover. Wilt u komen, maar weet u niet zeker of uw activiteit/producten voldoen aan de invulling van de molenmarkt? Neem dan contact op met Bennie Zwakenberg, tel. (0529) 401765 of Marisca Kasper tel. (0529) 401066. Met vriendelijke groet, Stichting Molen Fakkert Molen Fakkert ontvangt waardebon Prins Bernard Cultuurfonds In het Dominicanenklooster in Zwolle werden deze avond 16 waardebonnen uitgereikt aan verschillende verenigingen in Overijssel. Met deze waardebonnen kunnen wij o.a. advies krijgen hoe wij bv. onze exploitatie rond kunnen krijgen. Het was een leuke gezellige avond waarin wij o.a. kennis hebben gemaakt met één van de twee adviseurs van de Sesam academie. Zij begeleiden ons m.b.t. bovenstaande. Kerstmarkt Hoonhorst 15 dec 2013  |  13.00 - 17.00 Op zondagmiddag 15 december heeft de Stichting Molen van Fakkert haar kerstmarkt in Hoonhorst gehouden. We waren dit jaar weer uitgeweken naar het kerkplein, omdat het molenterrein op de kop stond i.v.m. de bouw van de schuur. Het was een prachtige dag met ongeveer 15 kramen. Er werd van alles verkocht, waaronder knieperties, erwtensoep tot leuke woondecoraties. Ook de molen was open voor bezichtiging en draaide door voldoende wind. De midwinterhoornblazers waren ook nog van de partij. Bouw molenschuur gestart 20 jan 2014 We zijn begonnen om onze molenschuur te bouwen. Op 2 januari 2014 is de "schop" van de mobiele kraan de grond in gegaan om de funderingsstrook uit te graven. Ondertussen is de fundering gestort en is de fundering reeds gemetseld. Hopen dat koning winter nog even uitblijft, dan kunnen we de komende weken nog even voort. Aftrap fietsroute in het spoor van de molenaar

Tijdens deze fietsroute verzamelen de fietsers ingrediëntcodes voor een pannenkoek. Na een bezoek gebracht te hebben aan de Molen van Fakkert, levert Café Restaurant Zalen Kappers de ambachtelijk gebakken pannenkoek.

Van oudsher halen we ons voedsel uit het landschap. Met deze fietsroute maken Landschap Overijssel, Stichting de Molen van Fakkert, Café Restaurant Zalen Kappers en de deelnemende lokale agrarische ondernemers dit op een tastbare manier zichtbaar. Reserveren en meer informatie www.landschapoverijssel.nl/molenroute.

 

Fiets mee tijdens 2e paasdag!

Op 2e paasdag kan de route voor het eerst worden gefietst en is de route extra feestelijk aangekleed. Fiets je ook mee? Graag even aanmelden via bovenstaande link.

 

Lokale agrarische ondernemers

De fietsroute is 22 kilometer lang en loopt langs vier boerenbedrijven die ingrediënten leveren voor een pannenkoek: De Panhof (spek), Melkveebedrijf Van de Vegt (melk), het Boerhoes (eieren) en Groot Rekkelaar (boter). Op Landgoed de Horte kunnen de fietsers stoppen om informatie te krijgen over Landschap Overijssel die grondeigenaren stimuleert om graan te verbouwen. Sommige jaren groeit er zelfs graan op een akker van de Horte. De route eindigt bij de Molen van Fakkert, waar de fietsers binnen een kijkje kunnen nemen hoe het graan tot meel wordt verwerkt. In Café Restaurant Zalen Kappers genieten de deelnemers ter afsluiting van een ambachtelijk gebakken pannenkoek.

 

Bijdragen aan cultuurlandschap

Deelname aan de route, inclusief de pannenkoek, kost € 12,50 per persoon. Met het afnemen van dit arrangement dragen de deelnemers bij aan het onderhouden van het agrarische cultuurlandschap en het onderhouden van de Molen van Fakkert. Deze fietsroute is in samenwerking met Stichting Molen van Fakkert, Café Restaurant Zalen Kappers, Landschap Overijssel en de deelnemende boerenbedrijven tot stand gekomen. De Gemeente Dalfsen en Landschap Overijssel hebben de route financieel mogelijk gemaakt.

Geslaagde kerstmarkt 14 dec 2014

Voorafgaand aan de kerstmarkt was er een midwinterwandeling van 11 km. door het prachtige landschap rond om Hoonhorst. Daar hebben ongeveer 90 mensen aan meegedaan. 

Bij terugkomst konden ze de kerstmarkt bezoeken waar 17 deelnemers zijn/haar etenswaar/(kerst) decoraties aan de man bracht.

Zo rond 15.00 uur was het gezellig druk op het molenterrein. Veel mensen hebben ook de moeite genomen om de "winter expositie" van fotoclub Dalfsen te bekijken.

Bij de kraam van Molen Fakkert kon men een heerlijke pannenkoek proeven met het meel van de molen en daar werd gretig gebruik van gemaakt wat vervolgens een goede omzet aan verkoop van pannenkoekmeel opleverde dat we tot twee keer toe extra pakjes meel moesten vullen.

Wij als Stichting Molen van Fakkert kunnen samen met hulp van onze vrijwilligers terug kijken op geslaagde kerstmarkt.

Van dit evenement heeft de heer Wim van Dam een filmpje gemaakt van een kleine 10 minuten. Het kijken waard!

Prijsuitreiking molenprijs 2014 in Hoonhorst 02 okt 2014  |  10.00 - 11.00

Afgelopen maand hebben 5 molens verspreid door het land meegedaan met de Bankgiroloterij molenprijs 2014.

Vorig jaar heeft onze molen, de Molen van Fakkert, deze prijs gewonnen, nl. € 90.000,=.

Dit jaar is er € 50.000,= voor de winnaar. De overige deelnemers gaan ook niet met lege handen naar huis. Zij krijgen voor iedere uitgebrachte stem in ieder geval € 1,=.

De molenprijs 2014 wordt om 10.00 uur bekend gemaakt, dit zal live te zien zijn in Koffietijd op RTL 4.

Opening molenerf en molenmarkt 10 mei 2014  |  10.00 - 17.00

Op zaterdag 10 mei, tijdens de nationale molendag, organiseert de Stichting een molenmarkt waarbij er voor iedereen de gelegenheid is om bovenstaande te bekijken van 10.00 tot 17.00 uur.

Tijdens de molenmarkt zullen er twintig standhouders zijn met verkoop van o.a. streekproducten, cadeauartikelen, bloemen en planten en oude ambachten. Voor de kinderen is er wat te knutselen.

Daarnaast zal er een expositie in de molenschuur zijn van schilder en hulpmolenaar Willem ter Meulen. Sarah en Zoë Zernitz zullen in de ochtend muziek ten gehore brengen en in de middag zal het dweilorkest “De Brandheultjes” uit Holten dit voor zijn rekening nemen.

De toegang is gratis.

In verband met de beperkte parkeerruimte verzoekt stichting de Molen van Fakkert bezoekers zoveel mogelijk met de fiets te komen.

Een molenboek om niet te missen! 19 feb 2013 Het fraaie boek 150 jaar Molen Fakkert Hoonhorst is uitgegeven ter gelegenheid van de oplevering na de restauratie van de molen in Hoonhorst. Het geeft in 128 bladzijden een goed overzicht van de geschiedenis van het molenaarsgeslacht Fakkert, zijn windkoren-, pel- en (boeren)oliemolen, zijn maalderij en veevoederbedrijf te Hoonhorst. Het is vlot geschreven door Ben Klossterman met medewerking van Wim Schrijver. U kunt dit fraaie boek kopen voor € 16,50. Zie bij "Contact" Vernieuwde Website 19 feb 2013

Gesponsord door Mark Toonen is een geheel nieuwe versie van de website tot stand gekomen. We zijn trots en blij dat we ons nu weer op deze wijze kunnen presenteren en u van het laatste nieuws op de hoogte kunnen houden.

Bloemenexpositie goed bezocht Door een stel enthousiaste bloemsierkunstenaars uit de regio waren er in en buiten rondom de molen leuke en uitdagende arrangementen te zien zijn. Vooral tijdens koningsdag hebben veel mensen een kijkje genomen. We kunnen samen met de bloemsierkunstenaars terug kijken op een geslaagd evenement. Wie weet is er tijdens de molenmarkt nog het één en ander te zien. Vrijwilligers Molen Fakkert in het nieuw dankzij Greenshoes

Afgelopen mei heeft het bestuur van de molen een cheque t.w.v. € 500,= ontvangen van Greenshoes. Deze cheque werd uitgereikt omdat zij een mooi bedrag hadden overgehouden na de midwinterhoornwandeltocht. Zij schenken dit dan aan een vereniging/stichting die bv. gemeente Dalfsen promoot en/of heeft meegewerkt bij deze wandeltocht.

Met onder andere deze cheque heeft Stichting Molen Fakkert voor al haar vrijwilligers een poloshirt en fleece jack aangeschaft zodat zij tijdens een activiteit herkenbaar zijn voor het publiek.

Wilt u de vrijwilligers in het echt bewonderen, kom dan op zaterdagmiddag naar de molen of op 14 december ’s middags naar de kerstmarkt.

En als u net als één van de duizend wandelaars straks ook mee wilt wandelen tijdens de midwinterhoorn wandeltocht, noteer dan 29 en 30 december in uw agenda. De tocht zal dan beide dagen vanuit Hoonhorst, naast de molen, vertrekken.

Expositie Miep Alberts

In de molenschuur van Molen Fakkert in Hoonhorst is vanaf zaterdag 13 september een kleine tentoonstelling van werken van Miep Alberts-Reyst te zien.

 

Miep was vanaf de oprichting van de molenstichting ambassadeur van onze stichting en was haar hele leven nauw betrokken met alles wat in Hoonhorst gebeurde. Zij was ook vele jaren bestuurslid van Plaatselijk Belang Hoonhorst en omstreken.

 

Deze veelzijdige kunstenares heeft vanaf de 50-ger jaren in Hoonhorst gewoond en gewerkt. Ze schilderde, tekende, boetseerde, beeldhouwde, maakte poppenkastpoppen en droogboeketten. Ze ontwierp wandkleden en maakte ontwerpen voor de vele Stoppelhaenewagens in Raalte, waarmee geregeld prijzen zijn behaald.

 

Op de Monumentendag is de molenschuur open vanaf 10.00 uur tot 16.30 uur.

De zaterdagen daarna is de schuur open van 13.30 tot 16.30 uur tot nader bericht.

De expositie betreft een aantal beeldhouwwerken en diverse natuurschilderijen en is georganiseerd door de Historische werkgroep Hoonhorst in samenwerking met de stichting molen Fakkert.

Op de site www.historischekringdalfsen.nl is een filmpje van haar te zien, gemaakt t.g.v. haar 80e verjaardag.

Molen Fakkert wint Bankgiro loterij molenprijs 2013 03 okt 2013

Molen Fakkert heeft donderdag 3 oktober 2013 de Bankgiro loterij molenprijs 2013 gewonnen.

Met een delegatie van het bestuur en vrijwilligers zijn we afgereisd naar molen de Regt in Nieuw Lekkerland. Deze molen had vorig jaar de molenprijs gewonnen. Er deze 7 projecten mee met deze prijs. Na een paar korte toespraken werd er bekend gemaakt wie de winnaar was. Eerst werden alle 7 eindstanden qua stemmen bekend gemaakt en vervolgens kwam van rechts naar links de naam van onze molen naar voren.

Yes, we hebben we gewonnen. Stiekem hadden we dit natuurlijk gehoopt, maar dat het ook werkelijkheid zou worden, was fantastisch. We werden naar voren geroepen om de cheque van € 90.000,= in ontvangst te nemen.

Nadat alle andere cheque's ook waren uitgereikt gingen we naar buiten om foto's te maken, de pers te woord te staan en om champagne te drinken. Daarnaast was er een mooie taart, waarvan iedereen een stukje kreeg. Wat overbleef mochten we meenemen. Deze hebben we 's avonds met de vrijwilligers verder opgegeten bij cafe Kappers, daar we de overwinning nog even met hen hebben gevierd onder het genot van een borrel.

Bij deze willen we dan ook iedereen bedanken die ons geholpen heeft om deze prijs te winnen! Nu kunnen we aan de slag met de schuur en de boomgaard/molenterrein verder afmaken.

Een klein stukje van de molenprijs uitreiking is te zien via de volgende link: http://www.koffietijd.nl/molenprijs-2013/

Molenschuur open + expositie

Gedurende de zomermaanden (t/m eind september) is op zaterdagmiddag de molenschuur ook geopend van 13.30 tot 16.30 uur.

In de molenschuur is t/m 17 augustus een expositie te zien van hulpmolenaar en schilder Willem ter Meulen.

Daarna zal er een andere expositie te zien zijn. Wanneer daar meer over bekend is zullen we dat mede delen.

Molen dingt mee naar de prijs van de BankGiroLoterij

Nadat duidelijk werd dat er bij de gemeente Dalfsen onvoldoende geld is overgebleven omde geplande schuur op het molenterrein te bouwen, heeft de stichting zelf gezocht naar fondsen. Nu hebben we zijn genomineerd om in aanmerking te komen vaar de prijs van 90.000 Euro van de BGL. Ook als we deze prijs niet winnen hopen we zo geld te genereren om de schuur in eigen beheer te kunnen bouwen met hulp van de gemeente.

U kunt ons steunen door een stem uit te brengen op onze molen via www.molenprijs.nl . Dan kunt u stemmen. U krijgt vervolgens een e-mail toegestuurd met een link om uw stem te bevestigen. Dit is belangrijk, anders telt uw stem niet mee !

Ook als we niet winnen is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen op ons hebben gestemd, want iedere stem is 1 Euro waard.

Kerstmarkt Hoonhorst zondag 14 december 2014 14 dec 2014  |  13.00 - 17.00 Er is plek voor ongeveer 20 standhouders. Bij aanmeldingen wordt gekeken of de producten/activiteiten passen binnen de doelstelling van de markt. Daarnaast geldt wie het eerst komt, het eerst maalt. Graag ontvangen wij een reactie terug vóór 16 november via info@molenfakkerthoonhorst.nl met antwoord op de volgende vragen: - Wel/niet deelnemen aan de kerstmarkt op zondag 14 december; - Gebruik van een hele of een halve kraam (huur van een halve kraam is €12,50, van een hele kraam € 25,=) ; - Gebruik van elektriciteit (geen extra kosten); - Welke activiteit/producten worden er verkocht; Voor vragen kunt u contact opnemen met Bennie Zwakenberg, tel. (0529) 401765 of Marisca Kasper tel. (0529) 401066. Begin december volgt er een email aan de standhouders die deelnemen met verdere informatie. Met vriendelijke groet, Stichting de Molen van Fakkert te Hoonhorst Marisca Kasper & Bennie Zwakenberg Dorsdemonstratie rond de molen 29 nov 2014  |  13.00 - 16.30

Dorsvereniging Sterrebos zal met een ouderwetse dorskast, geheel in oude stijl, het dorsen demonstreren. U bent van harte welkom om hierbij een kijkje te komen nemen vanaf 13.00 uur. De molen, de molenschuur en de fruitbomentuin zijn dan natuurlijk ook open en vrij toegankelijk.

29 november is tevens de laatste zaterdag dat u de prachtige expositie van Miep Alberts nog kunt bewonderen in de molenschuur. Reden genoeg om zaterdag even langs te komen bij de molen van Fakkert.

En heeft u de kerstmarkt al genoteerd in uw agenda. Zondag 14 december 2014 van 13.00 tot 17.00 uur rondom de molen. Wilt u ook een plekje op de kerstmarkt? Dat kan, er is nog plek. U kunt zich aanmelden via info@molenfakkerthoonhorst.nl of door contact op te nemen met Bennie Zwakenberg, tel. (0529) 401765 of Marisca Kasper tel. (0529) 401066. De kosten voor een hele kraam zijn € 25,-, een halve kraam € 12,50. Gebruik van elektriciteit is gratis.

Feestelijke opening + molenmarkt

De voorzitter Gerda de Ruiter opende deze bijeenkomst en blikte terug op de opening van de molen in 2012. Toen waren er nog volop plannen voor het realiseren van een molenschuur, alleen de financiële middelen ontbraken. Totdat de molenstichting zich in 2013 had ingeschreven voor de Bankgiro loterij molenprijs en deze vorig jaar won met een bedrag van € 90.000,=. Dus de bouw van de molenschuur kon beginnen, want het plan lag er al. In een korte tijd mede door de inzet van de vele vrijwilligers werd de molenschuur, het prieel en het molenerf gerealiseerd.

De sprekers tijdens deze feestelijke opening waren allen zeer enthousiast wat er is neergezet met inzet van vele vrijwilligers in Hoonhorst. Zeker als je het totaalplaatje neemt met de restauratie van de molen en molenaarswoning er bij.

Voor Wethouder Goldsteen was het zijn laatste openbare optreden. Vanaf het begin betrokken bij de plannen toen de molenstichting werd opgericht. Na de herbouw van de molen was er nog hoop dat er geld voor het terrein en de schuur over zou blijven, maar de cijfers waren minder zwart dan gehoopt. Dus geld was er onvoldoende. Hoonhorst bleef niet bij de pakken neerzitten en greep de kans om mee te doen aan de Bankgiroloterij Molenprijs. En Hoonhorst zal Hoonhorst niet zijn als daar volop voor wordt ingezet en die inzet werd beloond met het hoogst aantal stemmen en het geweldige bedrag van € 90.000,=. Dus Hoonhorst kon plannen maken en wat er nu gerealiseerd is overtreft alle verwachtingen. Niemand heeft dit 10 tot 12 jaar terug kunnen dromen. Een geweldige prestatie, mede door inzet van veel vrijwilligers.

Hierna ging het gezelschap naar buiten en werd de nieuwe molenvlag gezamenlijk in de vlaggenmast gehesen door Wethouder Goldsteen en de voorzitter Gerda de Ruiter, waarna ook de molenschuur betreden werd. Het prieeltje, de oude molenkap, is ingericht met zitbanken en als tafel een molensteen. Op de wanden informatie panelen waarop de geschiedenis van de molen Fakkert is weergegeven, de geschiedenis van het dorp Hoonhorst en de redding van sloop met het realiseren van de renovatie van de molen. Het molenerf in ingericht met verschillende leibomen, fruitbomen en veel bessenstruiken, bloemperkjes en afgescheiden met een beukenhaag en houten toegangshekken.

Kortom Hoonhorst heeft hier voor inwoners en bezoekers een ruimte ingericht waar ieder uren kan genieten.

De volgende dag was er de molenmarkt op de nationale molendag in Hoonhorst, evenals waarschijnlijk in de rest van het land is deze deels in het water gevallen. Maar desondanks kwamen toch veel bezoekers om de molenschuur en erf te bekijken en de molen zien draaien. De marktkramen kregen duidelijk minder bezoekers dan gehoopt en zullen zeker niet met een gevulde portemonnee naar huis zijn gegaan. De expositie van schilder/molenaar Willem Ter Meulen kreeg ruim aandacht van de bezoekers, een ruimte die daarvoor uitermate geschikt is. Tussendoor was het er erg gezellig en een dweilorkest uit Holten deed een poging het geheel wat op te fleuren. De bezoekers van de nieuwe molenschuur waren best onder de indruk van dit prachtige gebouw en de hangouderen hadden het prieeltje al ontdekt met het gezelschap van een fles heerlijke Fakkert Molenwijn.

De stichting kan in elk geval terugkijken op twee mooie dagen die ondanks het was mindere weer geslaagd genoemd mag worden.

Molen Fakkert in rouwstand Dit omdat er een nationale dag van rouw was verklaard de Nederlandse overheid i.v.m. de vliegramp op donderdag 17 juli 2014. De dag van nationale rouw is een initiatief van de overheid, en is bedoeld als moment om gezamenlijk het verdriet tot uitdrukking te brengen over de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Ook de Molen van Fakkert deed hier aan mee. Inrichting molenterrein nadert voltooiing 09 mei 2013

Het hart van Hoonhorst nadert zijn voltooiing.

Mei 2013.

 

Vorig jaar is de gerestaureerde molen van Fakkert opgeleverd. Voor de ruimte rond de molen ligt er een plan en een vergunning.

Achter de molen komt nog een mooie schuur. In deze schuur kunnen we straks mensen ontvangen en materiaal opslaan. De gemeente en de molenstichting zijn al geruime tijd in gesprek om tot realisatie te komen. De budgetten zijn beperkt.

Verder is de ruimte rond de molen grofweg in tweeën gedeeld. De ruimte direct rond de molen zal tzt. door de gemeente worden bestraat als molenplein. Dit “plein” zal dienst doen als locatie voor evenementen in het dorp. Het tweede deel van de ruimte is als oude boomgaard bestemd. Die zal grotendeels door de molenstichting worden gerealiseerd. De gemeente heeft de puinbedekking weggehaald en grondbedrijf Van Lenthe heeft zwarte aarde opgebracht en het terrein ingedeeld volgens tekening. In de boomgaard zijn inmiddels door de molenstichting in samenwerking met het Landschap Overijssel appel- en perenbomen geplant. Hieronder geven we een korte beschrijving van de bomen;

 

De appelbomern…

Groninger Kroon, een appel met een zachtzure smaak. Zeer goed ziekteresistent. Deze appel is zeker niet mooi (veel lelijke plekken op de schil, langwerpig gevormd). Maar de smaak is heerlijk. Lekker fris, stevig maar niet hard. Bestoven door o.a. Glorie van Holland

Glorie van Holland, een zachtzure handappel. Commercieel gezien is deze appel uit de gratie geraakt. Glorie van Holland heeft echter een prima smaak en produceert voldoende vrucht voor een particulier. Bestoven door o.a. Groninger Kroon.

Sterappel,
een appel met een speciaal aroma. Dit ras is vrij oud, een matige groeier en geeft kleine appeltjes die speciaal met kerst gegeten werden. Heeft ook sterretjes op de schil en als je hem over de ‘evenaar’ doorsnijdt is er een rode ster zichtbaar. Bestoven door o.a. Glorie van Holland.

 

De perenbomen…

Conference, een sappige zoete peer. Is goed ziekteresistent en een makkelijke bestuiver. De conference-peer is vaak in de winkel te vinden en is erg langwerpig van vorm. Hij is sappig en zacht. De peer is vrij breed en lang, hij is lichtgroen tot bruin van kleur en heeft soms onderin wat roest. Dit betekend dat er aan de onderkant een donkerbruine kleur te zien is. Bestoven door o.a. Giesser Wildeman, maar is ook zelf bestuivend.

Giesser Wildeman, een goed rood-kokende stoofpeer. Heeft een heerlijke smaak en geeft goed vrucht. Is daarom, samen met Saint Remy, het meest gebruikte stoofperen-ras. De peer is klein en donkerbruin. Soms is er wat roest (kleine donkere vlekken) aan de onderkant van de peer te vinden. Ook zonder wijn of kleurstoffen te gebruiken kookt deze peer binnen enkele uren felrood. Bestoven door o.a. Conference.

 

Deze fruitbomen zijn na de planting direct gesnoeid onder leiding van deskundigen van het Landschap Overijssel. Dat is noodzakelijk voor de groei. Deze zomer zal er nog niet veel van te zien zijn, maar volgende zomer gaan ze naar verwachting echt bloeien en groeien. De molenstichting gaat nu nog onder de bomen bermgras zaaien waardoor ook deze zomer al een mooie vulling van het terrein ontstaat.

 

Het molenbestuur gaat zich ook samen met het Landschap Overijssel komende zomer beraden over de verdere beplanting. Deze zal in het najaar worden gerealiseerd. Er moeten nog heggen komen om de boomgaard te markeren, voorzien van twee hekken aan weerszijden van het pad dat door de boomgaard loopt. Aan dit pad komt een prieel dat de komende tijd geheel door vrijwilligers zal worden opgebouwd.

 

Al met al is de molenstichting dus al begonnen zeker de helft van het terrein definitief in te richten. Dit doet ze met beperkte middelen, veel vrijwilligerswerk en vooral met de bijdragen die u zo gul heeft gedaan aan de molenstichting. Wij moeten nog veel doen dus we hopen dat wij wat dat betreft op uw bijdrage kunnen blijven rekenen. Zowel in donaties als in vrijwilligerswerk. We gaan iets moois van het molenplein maken.

Miep Alberts overleden 04 mei 2013 Op 1 mei 2013 overleed Miep Alberts, Ambassadeur van onze molen op 92 jarige leeftijd. Ze heeft zich altijd ingezet voor Hoonhorst en ook voor onze molen die ze ook op een schilderij heeft vastgelegd. Prieel geplaatst op molenterrein In het noordelijk deel van het molenterrein, dat ingezaaid is met gras en bloemenzaad, zijn de 8 palen geplaatst van het prieel. Daarbovenop is het kapje gezet dat eerder de tot silo verbouwde molenstomp afdekte. Dit zal bekleed worden met houten shingles. Eronder komt een gelegenheid om te zitten en je boterhammen op te eten. Er zijn halfronde bankjes aangeschaft en een oude molensteen fungeert als tafel. Het hout van het prieel is gezaagd in de bolwerksmolen in Deventer en op maat gemaakt en opgebouwd door Michiel de Ruiter. De achterkant van het prieeltje zal worden dichtgemaakt en hier zulen informatiepanelen worden bevestigd.

Elke zaterdagmiddag is de molen geopend van 13:30 - 16:30 uur. 

Mark Toonen
Café Restaurant Zaal Kappers
Lenferink Lemelerveld
Sonodruk Heino meer sponsoren
Ambassadeurs
Stichting de Molen van Fakkert te Hoonhorst | Bezoekadres: Kerkstraat 3a, 7722 LR, Hoonhorst | info@molenvanfakkert.nl